fredag 18 oktober 2013

Släpp det!

Igår hade vi ett fint yogapass på form på temat flexibilitet / rörlighet. Medan vi tränade ett pass med fokus på att öka rörlighet och vitalitet i vår stomme; ryggraden via rotationer och vridningar, hade vi med oss ett fokus på att även ha flexibiltet i vårt sinne. Själva motsatsen till rörlighet är att sitta fast / hålla fast. Att släppa taget och frigöra sinnet blir en träningsprocess som är lika viktig som den fysiska träningen för ökad rörlighet. Eller hur?

När jag gjorde yogapasset kom jag att tänka på en bra modell för problemlösning som vi använder i kbt. När vi grubblar, ältar eller oroar oss hoppas vi ju på att vi ska kunna lösa ett problem eller komma att förstå något. Självklart är det bra att lösa problem - om det går. Men alla situationer går inte att lösa, hur gärna vi än vill. För dessa behövs andra strategier. För effektiv problemlösning finns följande formel - se hur den applicerar på dina grubblerier;







































1. Identifiera problemet. Vad ÄR är det som bekymrar dig?
2. Brainstorming! Var kreativ och kom upp med olika förslag till lösningar.
3. Välj en av löningarna och planera för hur du ska genomföra den. 
4. Genomför. 
5. Utvärdera. Fungerade din lösning? Är problemet löst? 

Nu återstår egentligen tre olika alternativa utgångar;
a) Styrk problemet från ditt lista = släpp det!
b) Kvarstår problemet / fungerade lösningen inte? Gå tillbaka till steg 3 och välj en annan lösning. Planera och genomför den istället samt utvärdera.
c) Fungerade inte själva konceptet / modellen på ditt problem? Då är det troligen så att ditt problem inte kvalar in i kategorin problem utan klassas som "ält". En bra definition på ält är att det inte funkar med problemlösningsmodellen. Att du ägnar dig åt grubblande mycket och ofta, tex när du ska gå och lägga sig eller på natten när du ska sova eller varför inte dygnet runt? Ält är även sånt som kvarstår och bekymrar dig fastän du gjort allt som står i din makt för att förbättra situationen. Du behöver släppa taget om det!


Att skaffa sig större rörlighet och frihet i sinnet innebär att adessera det som håller en fast. Inte nödvändigtvis göra sig av med det eller finna en lösning, men förhålla sig till det på ett skönt sätt. För att göra det kan man använda en rad olika tekniker och strategier. Är du nyfiken på större rörlighet?