torsdag 19 september 2013

Kål

Kära farmor Himmi i himlen; såg du att jag lagade kålpuddig igår? Blev i så fall stolt och glad? Det tror jag nog.

Min farmor, som vi barnbarn kallade Himmi (av någon anledning?) var en enastående människa som lever kvar hos oss i minnet. Jag tänker ofta på henne och nog hade det varit kul om hon fanns kvar nu, för hon älskade stora familjesammankomster och och älskade barn och barnbarn. Och hon älskade att laga mat och utfodra så många som möjligt, så mycket som möjligt. Och tänk så många barnbarnsbarn hon hade haft att mata nu då...

I alla fall så brukade hon ofta laga kålpuddig och det tyckte jag väldigt mycket om. Från ingenstans fick jag igår en tanke om att jag skulle laga kålpudding för första gången. Mysigt väl, om hösten, att göra storkok och använda årstidens gröna grödor. Det slog mig medan jag grejade i köket, att det ju också är både bra och billig mat. Gott blev det, som tusan, och när det var klart kom Mamma förbi och det blev en jättemysig vardagsmiddag tillsammans. Så här kommer nu receptet på billig, bra och höstmysig kålpudding á la Anna. Läs mer här nedan om kålets ENASTÅENDE, hälsosamma effekter.

Du behöver:
1/2 stort vitkålshuvud
ca 500 g eko färs
2 ägg
2 dl kokt råris
1 lök
1 dl eko mjölk
eko potatis
lingon
en nypa socker
liiite sirap
svartpeppar
örter om du vill

Skär kål i mindre bitar och fräs i panna. Salta och ringla över lite sirap. Fräs lite till, efter ditt eget tycke. Lägg sen åt sidan. Blanda i en skål färs, ris, hacka lök, örter, salt, peppar, ägg och mjölk. Ta sedan fram en ugnsfast form. Lägg hälften av kålet i botten. Sprid ut färsblandningen. Lägg på resten av kålet. Skjutsa in i ugnen på 200° i ca 30-45 minuter. Koka under tiden potatis och rårör lingen med lite socker. Servera med värme, kärlek och några tända ljus.




















Det finns flera olika typer av kål, t.ex. grönkål, vitkål, rödkål, brysselkål och broccoli och alla sorter har visat sig vara nyttiga.

Man har t.om. i olika kulturer använt kål som en medicinalväxt. De tidigaste dokumenterade fallen då man använt kål som medicin var i antikens Grekland.

Alla former av kål är rika på järn, kalcium, betakaroten, kalcium, fibrer, vitaminer och olika typer av antioxidanter. Grönkål innehåller t.ex. mycket mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Vitkål innehåller vitamin B1, vitaminB2 och vitamin C. Rödkål innehåller även  vitamin K som har en central roll i regleringen av blodkoagulationen och sorter som broccoli, grönkål och brysselkål innehåller dessutom mycket folsyra och kalium.

Flera undersökningar har genom åren har visat att kål skyddar mot olika typer av cancer. Bl.a. mot cancer i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer. Kål innehåller glukosinolater som finns i kål och som kan omvandlas till isothiocyanateföreningar,
vilka har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder, främst vid  cancer i urinblåsan, bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.

Isotiocyanater hämmar cancerframkallande ämnen på tre olika sätt. De hindrar cancerframkallande ämnen från att aktiveras, de motverkar effekterna av cancerframkallande ämnen när de väl har aktiverats och de påskyndar avlägsnandet av cancerframkallande ämnen från kroppen.
Kålets cancer-förebyggande effekter beror även  delvis, på det stora
innehållet av antioxidanter. Med hjälp av antioxidanterna motverkar vi oxidativ
stress och kan på så sätt hålla och friskare och mer motståndskraftiga.  T.ex. har rödkål visat sig innehålla 36 olika sorter av antocyaniner (typ av flavonoider och  fytonäringsämnen) som i en studie utförd av forskare från amerikanska Jordbruksministeriets Research
Service (ARS) publicerad  i Journal of Agricultural and Foodchemistry. visade sig ha cancerförebyggande effekter.

Vidare har undersökningar visat att kålen innehåller ämnen som är bra för nervernas funktion, magsmätningen, våra muskler, blodkärlen och transporten av syre i våra kroppar. Kålväxter  innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda LDL-kolesterolet.  Alla kålsorter är bra för immunförsvaret då de innehåller antiinflammatoriska ämnen, i synnerhet rödkålen.
Vill du maximera hälsoeffekterna av kål har den senaste forskningen visat att du bör inkludera så många olika typer av kol som möjligt i din kost. Ångkokning är mycket mer effektiv vad det gäller att bevara kålens näringsvärde jämfört med att till exempel tillaga den i mikron.