torsdag 19 september 2013

Fullmånekraft

Inom yogatraditionen vilar man traditionellt från sin träning vid tidpunkten för fullmåne och nymåne. Här är en liten förklaring till varför.

Vår människokropp består av ca 70% vatten, och inom yogatraditionen har man alltid varit medveten om hur månens och solens position i förhållande till jorden påverkar oss människor. Allt som innehåller vatten påverkas av månens dragningskraft; världshaven precis som människorna. Vid nymåne eller fullmåne blir påverkan extra stark.

Man kan likna fullmåne vid slutet av en inandning där energin är som högst men vi är inte särskilt grundade. Vi blir ofta känslomässiga och uppe i varv vid fullmåne, och har svårt att känna våra gränser. Uppåtgående energi "Prana" är dominerande vid fullmåne. Vid nymåne däremot känner vi oss ofta grundade, men tunga och orkeslösa. Det kan liknas vid slutet av en utandning. Nedåtgående energi (Apana) är dominerande vid nymåne.



Om du yogar på en mån-dag, försök då att vara extra inkännande och acceptera om du känner dig energilös, eller ta det extra lugnt om du känner dig ogrundad och uppe i varv.