fredag 5 juni 2015

Mtb som en metafor för livet



"Se vart du ska och trampa, trampa, trampa." Det var det enklaste och bästa tipset vi gav vid upprepade tillfällen till deltagarna på vår mtb-kurs i våras. Ett superbra tips för #mtb som är lika gångbart i resten av livet. 

Se vart du ska innebär att hålla fokus på målet. Eller målen, och du har flera. Veta vad du vill i livet och ha en plan för hur du ska komma dit. I mtb är det viktigt att lyfta blicken och inte stirra ner på alla hinder precis framför dig. Risken med att stirra sig blind på närliggande hinder är att du tappar fart och får svårare att manövrera, samtidigt som hindren tycks växa i storlek, ju mer fokus du ger dem. Men eftersom vår hjärna är så fantastisk att den redan tidigt registrerat hur vägen ser, kan du tryggt lyfta blicken och lita på att hjärnan har en klar plan för hur du ska komma över och förbi.

Likaså kan det vara i olika situationer i livet. Hinder på vägen råkar vi alla ut för då och då. Frågan är hur stort fokus du lägger vid dessa? Låter du dig själv sakta in, tappa fart och bara se hinder? Eller lyfter du blicken, behåller farten och fortsätter hålla fokus vid dina mål? 


Hur bra mål du än har behöver du också kraft och rörelse framåt för att komma dit vill. "Trampa, trampa, trampa" innebär i mtb att du får fart med dig som bär över stock och sten, förbi hinder, uppför branta backar. Det blir avgörande att fortsätta trampa och lita på att det kommer att fungera, när du är ute i skogen och cyklar. Detsamma gäller i andra situationer. Hur bra ditt mål än är, kommer du aldrig dit utan kraft och fart. Utan driv. Och hur bra driv och krav du än har, kommer du aldrig dit du vill, om du inte har ett mål. Då kommer du fort .... nånstans. Förhoppningsvis till en bra plats...  För att nå dit du vill, behöver du fortsätta ta det ena steget efter det andra för att nå dina mål. Så se vart du ska och "Trampa, trampa, trampa."