torsdag 25 juni 2015

Etapp fem; Bielany till Wien

Bombade av gårdagens tunga upplevelse, somnade vi som klubbade sälar och sov gott och länge.

Vi valde ju att ta med barnen till Auschwitz trots att de är rätt små. Naturligtvis var det jobbigt för dem. De blev sorgsna och tyngda. Men av allt oförstående, precis som vi. Jag tror inte att de tar in hela vidden av det vi såg, och det är nog tur. Samtidigt tror jag det är bra att tidigt i livet få vissa viktiga värderingar inbrända i sig. Även om det är tungt. De kommer alltid minnas det här besöket. 

Dagens mål var som alltid lite svävande, även om vi talat om Wien. En öl eller två i Tjeckien skulle ju inre heller vara trist liksom. Vi tog några mindre vägar ur Polen och fick se små städers vardagliga liv. Det är en av de saker som fascinerar mig - att se hur människorna lever på olika platser. Var de handlar, vad de äter, vart de umgås och så. 



Stor middag för fem med grill, grönsaker, sallad mm, hotell för fem och frukost för fem -> 345 zloty ca 760kr. 

 

Ett besök inne på Biodronka för att köpa vatten. Så himla skön stajl. 


Glasskartan.


Körv!


Så snart vi passerat gränsen till Tjeckien blev det lite annorlunda. Annan natur och omgivning, andra priser och annan upplevelse. Allt sker av en mening och mjukt idag verkade meningen inte ha varit att vi skulle stanna just där. Vi var in i två städer, en stor och en liten. Men beslöt oss på att sikta på Wien. 














Sen ställde vi siktet på Wien. Barnen får kolla på film ibland och lyssna på hörbok ibland, "familjen bliss magiska bageri". Vi lyssnar på "Adolf Hitler" uppläst av Thomas Bolme. Berättelsen om Hitlers väg till makten. Det är oerhört spännande att försöka förstå vad fan det var som hände. 

Framåt kvällen kom vi fram till Den stora, magnifika staden. Staden där storheter som Mozart, Bethooven och Sigmund Freud verkat. Staden som höll på att knäcka Hitler, åren innan han kom till makten. 

Det är en sport att hitta bra och billiga boenden då vi är många i familjen och då vi bara behöver en vettig sovplats, inget annat. Därför var vi mycket nöjda med ett fräscht, centralt hotell för halva priset av rådande priser i stan. 650kr för fem personer är hur bra som helst i centrala Wien. 


Klockan var plötsligt mycket och barnen hungriga så vi begav oss ut på stan för att hitta lite middag, typ pizza. Vi gick och gick och gick. Och tittade och tittade. Och imponerades av staden men hittade ingen pizza och ingen barnvänlig mat. Tillslut var vinåret vid hotellet bara för att just runt hörnet hotta stans enda stiliga, nattöppna vedeldspizza. Trötta som grisar beställde vi pizza take away, käkade finpizza på rummet och tvärsomnade. 

Auf Wienerschnitzel.