onsdag 8 januari 2014

Krabbor

Vi på form har startat en 21-dagars utmaning i januari. Ett mycket roligare alternativ till nyårslöften, dieter och andra måsten och borden. 21 dagar är en begränsad men ändå bra tid för att åstadkomma en förändring. Det finns de som hävdar att det tar just 21 dagar att förändra ett beteende. Intressant delfakta är att vi förnyar kroppens celler på 21-28 dagar, vilket skulle tala för en förändring på cellnivå.

I alla fall, nu är vi på gång och folk antar utmaningen med liv och lust. Det är underbart att känna människor brinna för något och sikta på det de drömmer om och vill göra. Grunden i utmaningen består av att träna regelbundet minst tre gånger i veckan och utöver det motionera / promenera utomhus minst 15 minuter per dag. Detta är träningsmål satta en bra bit under folkhälsoinstitutets minimikrav för träning och motion, men ändå en bra grund att stå på. Utöver det får man lägga till tre förbättringar av något slag som man vill göra, tex börja med något, sluta med något, avstå från något eller unna sig något. Helt valfria tilläggsmål utefter vad man vill och behöver. Vissa villminska sitt intag av socker, andra vill sätter gränser för hur mycket de surfar på nätet, ytterligare någon annan kanske vill börja läsa en bok en stund varje dag.

Allt ovanstående är enligt mig hälsosamma och friska önskningar och mål. Men framförallt så spelar det ingen roll vad jag tycker - jag respekterar var och ens val och jag litar på att var och en vet vad de vill och har sin rätt att eftersträva det.

När jag läser vissa kommentarer till de glada utmanarnas mål, kommer jag osökt att tänka på historien om krabborna :) Heja alla modiga, eldiga, härliga och friskt satsande utmanare - stå på er!

"När en fiskare fångar krabbor måste han lägga ett lock över spannen efter att han fångat den första krabban. När han däremot har fångat två eller fler krabbor, behöver han inte längre lägga på något lock. Varje gång en krabba är på väg att klättra över kanten, kommer nämligen någon av de andra krabborna att dra ner honom igen. Ibland när människor försöker bryta ett negativt mönster, händer det att deras vänner blir oroliga och ”drar tillbaka dem ner i spannen”. Varje gång du börjar må bra eller berättar vad du ska göra, börjar till exempel vännerna tala om för dig ”hur svårt det kommer att bli”, att ”det kommer bara att vara bra en stund” eller ”ska du verkligen göra det, det kommer ändå inte att hjälpa”. De påminner om krabborna. Om deras kamrat skulle lyckas, skulle förmodligen ”vännerna” bli kvar ensamma i spannen."