torsdag 7 augusti 2014

Wild

Igår var som sagt en vacker och märklig kväll; surrealistisk med brandröken, doften och dimman. Vi fick en jättefin kväll ändå och när vi sent om sider promenerade till vårt torp var det riktigt mörkt och den rosa månen skimrade fram på himlen och gjorde natten än mer magisk.

När vi kom till torpet hörde vi alla, jag och barnen, att något / någon rörde sig i ormbunkarna bara en meter ifrån oss. Större och ljudligare än en katt eller lo, orädd som ingen älg eller rådjur skulle vara. Nästan som om det varit en människa. Lääääskigt! Olivia var den enda som såg något eftersom jag var för upptagen med att låtsas vara lugna mamman. "Iiiiiiingen fara barnen, det är bara ett djur och det blir säkert jätterädd för oss." Fast det verkade inte alls bli rädd då det endast makade sig iväg i lagom takt genom skogen.

Utefter Olivias beskrivning och lite samtal med pappa och grannar var det mest troligt ett vildsvin vi stötte på. En meter i från oss i mörkret. 

Som sagt, vi samsas så gott vi kan här ute på landet. Alla får plats. 


Uppbökat av ........?   

En könsmogen hane kallas galt (äldre benämning orne) och är mellan 150 och 180 cm lång och 70 till 100 cm hög. Till längden ska läggas en ca 25 cm lång svans. Den könsmogna honan kallas sugga och är betydligt mindre än hanen. Galten väger upp till 225 kg medan suggan väger mellan 70 och 140 kg, det förekommer dock mindre suggor med blott en vikt på 40-50 kg[3] En hona som ännu inte fött några kultingar kallas gylta.

Vildsvinets borst är mörkgrå till brunsvart och båda könen har uppåtböjda betar – galtarnas är avsevärt större än suggans. Vildsvinet har ganska dålig syn (dock inte så dålig som ryktet säger) men en god hörsel och ett extremt bra luktsinne. Svinen kan känna lukten av en människa på nära 1 kilometers håll om vinden ligger rätt.[källa behövs]

Det finns rapporter från omvärlden om svin som är korsningar mellan vildsvin och tamsvin som vägt långt över 300 kg, några fåtal exemplar som nedlagts har vägt runt ca 400 - 500 kg. En av dem fick på grund av sin storlek det sensationstörstande namnet Hogzilla. En annan jättestor nedlagd gris kallades, lika fantasirikt, för Hog Kong.

Vildsvin kan uppnå en ålder av 30 år.