måndag 11 augusti 2014

KASAM

Jag sitter och läser efterspelet av den gångna veckans Ride of Hope - en turné genom Sverige, till cykel för att samla ihop pengar till Barncancerfonden. En god sak för en god sak, alltså. Förutom den behjärtansvärda grundtanken. att samla pengar till drabbade barn och deras familjer, är det en annan sak som slår mig med denna cykelkavalkad. Gemenskapen olika människor emellan, med betoning på olika.

Cyklingen, och andra idrottsliga aktiviteter, har en förmåga att erbjuda ett sammanhang där alla får vara med, under sportsliga, kamratliga former. Man är shysst med varandra, man bjuder in och visar omsorg, man lämnar ingen och håller ihop.

När vi lite senare i går eftermiddag, efter Ride of Hope, satt och fikade glass på en bakgata nära Karlberg, var det Anders som tog upp tråden. "Tänk att vi ses så här, fyra rätt olika människor, och cyklar tillsammans i nästan nio mil, och allt är helt perfekt."

Ja, så är det och så blir det med cykling. Alla kan och alla får vara med. Alla åldrar, alla kön, alla storlekar, alla sorter. Tillsammans, i lycra, ägnar vi oss åt att glida fram över asfalt och landsvägar eller över stock och sten i skogen. Det är inte svårt. Det gemensamma är förvisso cyklingen, ändå är det just det andra som lockar mig, i alla fall. Trevligheten i att få ihop det. Att växa tillsammans. Att lyckas forma en kedja som flyter på. Att respektera varandra i med- och motvind. Fikat! Under och efter. Munhuggandet i leden, små ord och kastas hit och dit i all välmening. Oavsett vilket yrke vi har, vilken politisk uppfattning, vilken ålder vi har, cyklar vi tillsammans.

Cyklingen förenar och bjuder in. Cyklingen erbjuder ett KASAM (Känsla Av SAMmanhang). Cyklingen som sport har fullkomligt exploderat under de senaste åren. Det måste vara ett bra tecken.









Foton: Mark Harris, Frozentimes images
http://frozentime.se/sport/rideofhope/

Känsla Av SAMmanhang (KASAM) är ett begrepp vilket myntades av Aaron Antonovsky. Han var professor i medicinsk sociologi och studerade 1970 hur kvinnor från olika etniska grupper anpassade sig till klimakteriet. Han fann då att en del av gruppen judiska kvinnor som överlevt koncentrationslägren, trots alla umbäranden, förmått bevara sin hälsa. Fynden resulterade i frågeställningen om vad det är som gör att människor blir och förblir friska, det vill säga de hälsobringande faktorernas ursprung: salutogenes. Antonovskys svar på den salutogena frågeställningen var KASAM (Känsla Av SAMmanhang).