måndag 9 december 2013

smör vs margarin

Följande text är hämtad från ett inlägg i kostrådgivarna.se
Den är bra, tycker jag. Det finns många bra texter om just
smör i förhållande till margarin. Läs på så VET du vad du ska välja.
Bilderna nedan talar annars sitt tydliga språk; smör framställs av mjölk, som blir grädde, som blir smör.
Överlag förefallet det rent av dumt att ta råd från livsmedelsverket i dessa dagar.























Japp, nu har smör vs margarin-debatten verkligen blossat upp ordentligt den sista tiden. Det har skrivits spaltmetrar i tidningar, debatterats i tv-soffor, i samhällsmedvetna radioprogram och på bloggar runt om i vårt avlånga land. Anledningen är lågfettsmargarinerna i skolorna i Stockholm.
Mitt i blåsten står Livsmedelsverket och skickar ut pressmeddelande efter pressmeddelande för att förklara varför margarin är så bra, eller kanske rent av ett smart val för barnen i skolan eftersom vi äter så mycket fett i Sverige. Någon dag senare kommer nya pressuttalanden som säger att det inte handlar om att vi äter för mycket fett, utan att det handlar om att vi ska äta rätt sorts fett. Och då är margarin ett väldigt bra val. Det påstås att det innehåller hälsosamma växtoljor...

Livsmedelsverket skriver i sitt pressmeddelande, citat:
” En del säger att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller synen på smör och mättat fett. Det är inte sant. Bland de experter världen över som forskar inom området finns en samsyn om att det inte är nyttigt att äta mycket smör och grädde, och att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man byter ut mättat fett mot fleromättat fett. Det vill säga det är bra att välja mjukt margarin, fet fisk och lättmjölk i stället för smör, feta charkprodukter, fet mjölk och grädde. Det gäller både barn och vuxna”.
Slut citat

Med detta som grund vill Livsmedelsverket att det ska serveras nyckelhålsmärkt margarin i skolorna och genom de riktlinjer som satts upp faller valet främst på en sort, nämligen Becel. Ett lågfettsmargarin som marknadsför sig genom att anlita kända svenska profiler som pratar om att ”älska ditt hjärta” eftersom margarinet påstås vara bra på att sänka kolesterolet. Och ja, det finns studier som visar att det sänker kolesterolet. Men älskar vårt hjärta det?

Jag hade förmånen att få lyssna till Uffe Ravnskov, Medicine doktor, docent och oberoende forskare härom dagen. Han har gjort flera studier och skrivit böcker om kolesterolmyter och fett. Han säger:

Uffe Ravnskov om fett och kolesterol
”Det finns inga studier som visar ett samband mellan kolesterol och mättat fett! Kolesterolkampanjen är en av de största medicinska skandalerna i vår tid”.
Kolesterolhypotesen går ut på att fel kost ger högt kolesterol som ger ger ökad åderförkalkning som skapar hjärtinfarkt. Det är fel. Ett högt kolesterol har genom forskningen visat sig kunna skydda mot cancer och infektionssjukdomar.

Betänk också att kolesterol produceras av alla kroppens celler och vi producerar 3-4 gånger mer i vår egen kropp än vad vi får i oss genom kosten. Kolesterol är en byggnadssten och en viktig beståndsdel i våra cellväggar. Vi kan inte bygga nya celler i hjärnan utan tillräckligt med kolesterol. Som om det inte vore nog, det är ett förstadie till könshormoner, stresshormoner, gallsyra och D-vitamin. Med andra ord, kolesterol är livsnödvändigt.

Forskningen visar på att stroke ökar vid minskat intag av mättat fett och att mättat fett från mejeriprodukter ger färre hjärt och kärlsjukdomar.

För några år sedan, 2009 uppmanades Livsmedelsverket i tidningen Dagens Medicin, att upphöra med sina kostråd till allmänheten då deras budskap om mättat fett saknar grund. De var en grupp samlade forskare, läkare och professorer som gått igenom den långa listan med 72 studier som Livsmedelsverket påstod styrkte att mättat fett är farligt. Det fanns många brister i den listan och flera studier handlade inte ens om mättat fett.
Nu, år 2012 fortsätter Livsmedelsverket på den upptrampade vägen och fortsätter hävda att mättat fett är farligt. Varför?

Cecilia

- See more at: http://www.kostradgivarna.se/2012/10/nu-viner-det-om-smor-vs-margarin/#sthash.nxVd5n1e.dpuf