torsdag 2 maj 2013

KOKOSFETT


Kokosfett har varit på tapeten den senaste tiden. 
Vi rekommenderas att använda det när vi ska steka
och det tipsas om att äta kokosfett för att förebygga
och läka ut välfärdsssjukdomar.
Läs och lär lite mer om en bra källa till energi. 

Kokosfett består främst av mättat fett (90%). 
Sådant har vi tidigare fått lära oss att undvika. 

Inom kategorin mättat fett finns exempelvis 
medelånga fettyror (MCT-fett) och långa fettsyror (LCT-fett). 
En stor skillnad mellan MCT och LCT är deras 
upptag i tunntarmen och dess inverkan på kroppen. 
LCT-fettsyror kan orsaka skador i dina kärl men det 
gör inte MCT-fettsyrorna. 

Några fördelar med att äta MCT-fett :
·         Lätt för kroppen att utnyttja som energi
·         Kan hjälpa till att öka det goda kolesterolet (bra ur hjärt-kärlsynpunkt)

Ett tips på livsmedel som är rikt på MCT-fettsyran Laurinsyra är just kokosfett.
Kokosfett innehåller runt 90 % mättade fettsyror och om du äter ett 
kvalitativt kokosfett (ekologiskt) så kommer ungefär 50 % av det 
mättade fettet från MCT-fettsyran laurinsyra.




Fördelar med kokosfett: 
Kokosfett är värmetåligt. Det betyder att det inte oxiderar 
så lätt vid upphettning vilket mer omättade fetter gör vid 
för höga temperaturer. Man har också sett att kokosfett 
tack vare sitt innehåller av medellånga fettsyror (MCT) 
inte lagras i fettväven på samma sätt som annat fett, 
utan att det i större utsträckning omsätts i lever och 
muskler som energi. 
Kokosfett tillskrivs också en rad andra hälsoegenskaper.


Kokosfett är ett bättre alternativ som en källa till mättat fett 
än till exempel det fett som finns i hårda margariner och 
feta mejeriprodukter. 

 Kokosnöten är inte en nöt, utan egentligen ett frö, 
vilket betyder att många nötallergiker kan äta kokos.