torsdag 28 augusti 2014

Rygga

Sommaren påminde mig om nåt mycket viktigt i livet, för hälsan- vardagsmotion. Det där som inte direkt är träning men ändå så väl behövs. Därför har jag varit på XXL och skaffat en stoooor ryggsäck, 70 liter. Med den kan jag tex GÅ och handla i stället för att ta bilen. Bra. Tungt. 



onsdag 27 augusti 2014

Klarrrt!

Ah - patienter omhändertagna, journaler skrivna, onsdagspasset tränat, dagen klar. Skönt! 


Middag

Fick ett plötsligt infall att göra sushi. På en onsdag. Va? I alla fall så blev det inte alls misslyckat och äckligt utan supergott. Det gör vi igen. 




Paleo


tisdag 26 augusti 2014

Framtidens friskvård är holistisk

Jag klistrar in en statusrad (rader) från Sanna Edin och spinner vidare på att framtidens friskvård MÅSTE gå till ett större samarbete mellan olika vårdinstanser OCH ett öppnare sinne från de vårdinstanser som emellanåt sitter på höga hästar, pidestaler mm och skriver ut "läkemedel" och fördömer annan friskvård av ren okunskap. Patientens bästa och en bättre hantering av vårdpengar borde stå i allas högsta intresse.

En aktuell studie kring Naprapati gör gällande att man erbjöd människor i vårdkö och väntan på operation naprapatisk behandling medan de väntade. Ca 60% av alla klev av kön, då de av naprapatbehandlingen blivit helt bra och fria från sina besvär. Förstår ni vilka enorma summor pengar vi skulle kunna spara i detta land? För att inte tala om lidande. Väntan på hjälp som i många fall uteblir i den vanliga vården, då man där inte har varken tid eller kunskap om att manuellt (med händerna) behandla olika smärttillstånd och ofunktioner i kroppen.

Jag vill aldrig tala skit om andra eller en annan yrkesgrupp, men jag vill framhålla en mycket kunnig yrkeskår med både bredd och djup i sin kompetens, som står redo att behandla, avhjälpa och avlasta. När man studerar till naprapat, läser man grundmedicin de två första åren, och går därefter på två ytterligare års helstidsstudier som specialicerar sig på manuell medicin. Under hela utbildningen, alltså från första dagen i skolan, arbetar vi med våra händer på andra människors kroppar. Vi sätter hantverket i fingrarna, och praktiserar fler timmar i veckan under fyra års tid. Dels på varandra i klasserna, dels på lärare under examinationer, dels på patienter under alla fyra år, då vi har löpande skolklinik för att verkligen vara redo; skickliga och kunniga när vi får vår Legitimation av Socialstyrelsen, efter fyra års studier på heltid inklusive praktik på skolkliniken och ett helt extra, femte år extern praktik i vård och hos annan naprapat. Vi är välutbildade i så väl teori och praktik. Vi är manuell medicinare; experter på rörelseapparaten; alltså funktionen i muskler, leder och ligament. Vi har en stor verktygslåda av olika behandlingstekniker med oss när vi går ut skolan.

Är inte naprapati ett självklart vårdalternativ? Nej, tyvärr inte. Ännu. Många läkare rekommenderar sina patienter till oss, precis som vi i många fall remitterar till läkare och även sjukgymnaster. Tyvärr finns det även läkare som än idag påstår att man inte ska gå till naprapat. Varför är för mig obegripligt och framförallt ohjälpsamt för patienten i fråga. Att det dessutom är osubventionerat för vanliga människor att gå till naprapat, man får alltså erlägga en helt annan summa än den vård som erbjuds på tex vårdcentraler, är lika märkligt det. Ändå väljer närmare 70% av tillfrågade att gå till just naprapat när de har besvär med kroppen.

Ja, nu drog jag iväg på en lång utläggning om något som ligger mig varmt om hjärtat - naprapati. Jag tror verkligen att om alla experter får vara med och bidra till helheten; en holistisk vård som ser till hela människan, så har vi mycket att vinna. Vinster i form av ekonomiska besparingar och minskat lidande. Minskad väntetid på hjälp och ökad aktivering av fler vårdgrupper, avlastning i vårdköer, mm, mm. OCH jag tror att vi behöver tänka både en och två gånger på vems ekonomiska intresse som ligger bakom olika instanser. Att läkemedelsbolag typ "sponsrar" vården och att olika livsmedelsbolag "sponsrar" livsmedelsverket, blir ju inte alls bra. Människans bästa borde vara det enda som får styra och stå i centrum, vilket inte är fallet idag.

Här kommer slutligen texten av Sanna, som inspirerade mig till denna långa utläggning :)

Sanna Anandala:
Jag går rakt på sak i kommande boken Nya Självläkande Människan – för att definiera problemet är halva lösningen:
Är det konstigt att hälso- och sjukvårdskostnaderna i Sverige ökade med över 50 procent mellan 2001 och 2011? Enligt professorn och överläkaren Yngve Gustafson vid Umeå universitetssjukus uppgår kostnaden för biverkningar av läkemedel till 15 miljarder kronor per år.
Kostnaderna för kroniska sjukdomar beräknas uppgå till 70 procent av de totala hälsovårdskostnaderna, sjukdomar där sjukvården huvudsakligen skriver ut symtomdämpande medel som bara skapar ännu fler "sjukdomar". Kroniska sjukdomar utgör även den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Hur kan vi ens fundera på att fortsätta på samma sätt?

Slutsatsen är: den moderna sjukvården och dess mediciner slukar astronomiska summor, allt medan nya sjukdomar uppstår och allt fler människor blir sjuka och allt sjukare. När vi definierat problemet har vi samtidigt en lösning. Följande är sjukvårdens systemfel:

• Sjukvården har ett patologiskt synsätt, det vill säga att fokus ligger på det sjuka och att frånvaro av sjukdom (symtom) skapar hälsa. Men det stämmer inte för hälsa och sjukdom är två helt olika dimensioner. Om man exempelvis slutar röka minskar det riskfaktorerna, men friskfaktorerna ökar inte.

• Hälsa är ett mycket vidare begrepp än att bara vara symtomfri, för kommer man inte åt orsaken till ohälsan dyker snart ett nytt, ännu påtagligare symtom upp.

• Det man lägger sin fokus på, där energin (pengarna) läggs, det får man också mer av. Fokus på sjukdomar skapar inte hälsa i sig… det har bara gett en enorm detaljkännedom men inga reella redskap för att bygga en god hälsa. Det finns över 8 000 diagnoser av sjukdomar, men endast ett tiotal definitioner av olika hälsor.

• De senaste decennierna har vi blivit kulturellt programmerade att förvänta oss snabba kurer för sjukdomar med hjälp av piller eller injektioner. Det stämmer inte heller för det tar lång tid att bygga upp såväl ohälsa som en god hälsa. De ”kurer” som erbjuds är nästan uteslutande symtomdämpare, alltså förändras inget i grunden, utan man kan bara förvänta sig värre ohälsa längre fram.

• Vi har fostrats i tron att det går att misshandla och missbruka kroppen – som om den hade oändliga resurser. Som om det inte spelar någon roll vad vi äter, kroppen tar hand om allt ändå. Inget kunde vara mer fel – och bakom detta döljs stora ekonomiska intressen som tjänar på att många är sjuka.

• Vi kan inte behandla kroppen, tankarna, känslorna och själen separat för de hänger samman till en fungerande helhet. Det är helt ovetenskapligt att separera dessa. När man behandlar var kroppsdel för sig, är risken hög att symtomen bara vandrar till andra ställen och patienten valsas runt i sjukvården.

Vi har således det system vi har eftersom den nuvarande sjukvården är uppbyggd enligt det gamla, daterade synsättet. Resultatet av det gamla maskinella paradigmet har blivit en mycket kostsam och i längden ineffektiv sjukvårdsapparat, vilket ingen har råd med längre. Det har byggt upp en mycket profitabel industri, och den stora maktapparaten motarbetar givetvis all form av förändring. Läkemedelsindustrin har köpt in sig i läkarutbildningen och gjort dem till en effektiv säljkår för symtomdämpande tabletter, som i många fall bara skapar fler och värre symtom.

Vi förtjänar något mycket bättre för alla våra skattepengar, och vi kommer att få det när vi kräver det.


måndag 25 augusti 2014

Mera liv i livet

Dagens fundering så här efter helgen och efter sommarlovet är hur man får mera liv i livet även i terminerna. Hur undviker man känslan av på och av mellan ledighet och arbete? Hur håller man livshjulet välpumpat och fyllt med mer än bara det nödvändiga, när det väl beger sig?

Hur kommer man ihåg att göra verklighet av tesen "när du inte har tid att träna behöver du det som mest". Hur påminner man dig själv om att meditera en gång varje dag och om man absolut inte har tid, meditera två gånger om dan :) 

Det är lätt att grotta ner sig i vardagens alla bestyr och helt missa att livet krymper när spontaniteten avtar. 

Tja, det funderar jag på idag.


söndag 24 augusti 2014

Oflyt cha cha cha, oflyt cha cha cha...

Lång historia kort; lade telefonen inklusive alla kort och körkort på - tadaaa - motorhuven....å körde iväg. Där låg den kvar till första inbromsning i korsningen Svartbäcksgatan, där den glider ner på gatan. Historien fortsätter såklart med att jag (och flera?) kör över telefonen å alla kort, jag kommer på att den är borta, letar ihjäl mig, blir galen, ooooorkar inte spärra kort och telle, fixa nytt körkort och ååååå..... En FIN människa hittar fånen och korten, får kontakt med Niki via find my IPhone, å nu kommer själva poängen -> skyddsglas! Under skyddsglaset är min telefon som ny. Inte en repa. Så nu ska jag köpa ett nytt sånt. Tips till er som också tänker köra bil på era telefoner.

Och oflytet vände visst raskt till mega-flyt! Så här i efterhand.


Milstolpe

En liten tjej har blivit lite större. Från ensiffrigt till tvåsiffrigt. På sin väg framåt och vidare i livet. Min allra finaste, mest magiska skatt. Eller, min och min. Hon är helt klart sin egen och jag är hennes mamma som varje dag vill vara en sån mamma hon behöver. Och ord räcker inte till för beskriva det mirakel som föräldraskap innebär.





Här är hennes bukett. För hon är färgstark, glad, häftig, spretig, vild, mångfacetterad och vacker. 











Kolmården

Äldsta dottern har ett brinnande intresse för djur och natur så när hon nu fyllde tio i fredags, drog vi till Kolmården för att fira hela helgen. 

Vi fick en supermysig helg och det var verkligen fint och rörande att få komma så nära alla dessa vilda djur. Jag har både gråtit och skrattat för flera veckor under helgen. Så mycket kul och så mycket fint. 

Jag tycker så klart att djur hör hemma där de har det som allra bäst, i det vilda. Men verkar verkligen som att djuren i parken har det förhållandevis bra. Det är pigga och aktiva, de förökar sig och vissa  av dem stannar för att de är trygga och får gott om mat. 

Det Kolmården verkligen lyckas med är att lyfta fram den stora uppgiften för oss människoapor - att värna vår miljö och alla jordens arter. En viktig uppgift som är bra att banka in i alla barn och vuxna som besöker parken. 

Att se delfinshowen och beröras av dessa magiska, helt underbart fina varelser fick mig att fundera över alla mina val i livet. Kanske ge upp allt i utbyte mot att få vara med delfiner?



















































onsdag 20 augusti 2014

Dagens träning

Ja semestern är slut och arbetet griper tag i en med full kraft. Det känns roligt och positivt att få vara tillbaka på form. Jag har blivit mycket väl medveten om att träningen till vardags inte är nåt som bara blir, inte ens för mig som jobbar på ett träningscenter med hälsa och friskvård. Träningen måste planeras in, annars blir det inte av. För mig är träning lina viktigt som sömn, mat och vatten. Jag mår inte bra utan träning! Därför ska jag nu planera in kommande månads träningspass och göra en makroplan för årets träning.

Idag tränade jag ett skönt, krävande och givande crossfitpass. Jag tänkte utmana Dig att prova detsamma. Så varsågod, lite träningsinspiration! 

Valfri, lätt uppvärmning i ca 5 minuter. 
1km löp på band eller ute 
Fem varv av följande;
5 chins (med eller utan assist/support) +
5 pushups (armhävningar)

Fem varv av följande;
5 hängande toe to bar (eller knä till bröst) +
5 boxjump

1 km löp 

21-15-9 trusters med stång 
varvat med 
21-15-9 raka marklyft med stång

1 km löp 
25 turkish getups 2,5 kg i hö hand
25 sittande twist 5 kg
25 turkish getups 2,5 kg i vänster hand
25 sittande twist 5 kg





måndag 18 augusti 2014

Polar flow

Idag testkörde vi ett nytt pulssystem, polar flow. Vi har letat efter ett bra system med tydlig och pedagogisk grafik. Om det faller väl ut och går att ordna, kommer vi ta in detta till form. 

Idag var det en grupp bestående av form-medarbetare, specialinbjudna testpiloter och medlemmar som knep de sista platserna. 

Med enbart ett pulsband, som man får låna, kopplar man upp sig mot systemet och får därmed ett eget konto på polar flow-sidan, där man senare kan logga in och kolla hela sin träningsprofil. 

Passet var roligt och blev klart mycket hårdare och mer intensivt än jag kör i vanliga fall. Det som hör till är att man även på ett enkelt sätt kan testa sig fram till sin individuella maxpuls och därefter räkna ut sina exakta pulszoner. 

Klart rolig, bra och effektiv träning. 



Teamet


Blandade färger. Grå = 50-60%, blå = 60-70%, grön = 70-80%, orange = 70-90%, röd = 90-100%. Alla får sin lilla egna ruta. 




Första dagen på jobbet - så kul

När det känns nöjesparkskul att komma till jobbet efter sommarlov och semester, skulle det kunna bero på att ledigheten varit plågsam. Men så är det inte. För sommaren har varit Den bästa. Och jobbet är så himla kul och bra. Roligt att vara tillbaka. 


Skolstart

En börjar ettan. Han hoppas på att få lära sig svåra saker nu. En börjar trean och blir äldst på skolan. En börjar fyran i ny klass och ny skola. Hon fick en gruppkram som heter duga till välkomnande. Så fint. 

Skola, vänner och fritids - efterlängtat efter en lång och generös sommar. 


söndag 17 augusti 2014

Förändringens vindar blåser

Vårt landskap byter färger. Vi byter ledighet, lov och semester mot termin och vardagsliv. Jag byter fd självklarheter mor nya utmaningar. And its all good.