söndag 8 december 2013

Supersaftiga lussebullar

Dagen till ära klipper vi till med ett recept som inte på något vis är extra nyttigt på så vis att det innehåller mindre mjöl eller socker eller mer av något väldigt hälsosamt. Det är bara ett underbart recept på riktigt goda och saftiga lussebullar som är härlig för själen att både baka, servera och äta.



Ingredienser:

  • 100 g smör eko
  • 5 dl mjölk eko gammeldags
  • 50 g jäst
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 påsar saffran
  • vetemjöl
  • 1 ägg
  • 150 g smör eko
  • riven mandelmassa
  • pärlsocker
Gör så här:
  • Smält smör och häll i mjölk. Värm till fingervarmt.
  • Häll degvätska över jäst och rör ut tills det löser sig. Tillsätt saffran, socker och salt. 
  • Tillsätt vetemjöl tills att degen får en lagom fast form och börjar släppa från bunkens kanter. 
  • Låt degen jäsa i 30 minuter under duk och mixa under tiden smör med riven mandelmassa till en bredbar fyllning. 
  • Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla ihop till en stor rulla och dela upp i bullar. 
  • Sätt rullorna i formar, pensla med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 
  • Låt jäsa i 30 minuter till under duk. 
  • Grädda i ugn på ca 200 grader i ca 10 minuter.