Det händer de flesta åtminstone någon gång livet att man inte mår toppen. Det kan röra sig om utbrändhet, depression, utmattningsdepression, ångest eller olika fobier. Detta är att betrakta som ett tillstånd och är alltså fullt möjligt att få hjälp med. Det går över! Det blir bättre! Genom att förstå hur vår hjärna fungerar sedan urminnes tider, kan man arbeta med dess kapacitet för att förändra våra tankar, känslor, vårt beteende och därmed också vårt mående.
Vissa människor känner en stor trygghet med den traditionella vården och dess bruk av läkemedel. Andra känner att de hellre avstår läkemedel för att arbeta med terapi så som KBT eller annan sorts psykoterapi. Många hävdar att just kombinationen av SSRI ("antidepressiva") och KBT är det mest effektiva sättet att ta tag i sina bekymmer och sitt dåliga mående.
Under tisdagens föreläsning fick vi ta del av fakta som inte var nya för mig, men ändå är häpnadsväckande. Det visar sig nämligen att terapi typ KBT ger precis samma effekt i hjärnan som SSRI. Man kan vid scanning av hjärnan se, att samma saker sker. En överdriven aktivitet i de områden som förmedlar oro, rädsla och även känslor av hopplöshet, minskar. Intressant, eller hur?
Det som då är än mer intressant, är att man gjorde ytterligare studier för att utröna vad som händer om man ger SSRI till den ena gruppen i studien, och placebo (sockerpiller) till den andra. Gissa vad - bägge grupperna fick samma effekt i hjärnan, samma som i oavnstående studie. Förbluffande, inte sant?
Vad innebär detta då? Jo det talar för vårt behov av att känna att vi får hjälp och att det kommer att ordna sig. Trygghet. Omvårdnad. De som fick sockerpiller fick en förbättring av sitt tillstånd på kemisk, fysiologisk och mätbar nivå enbart för att de trodde sig vara under behandling.
Rent krasst kan man säga att de två metoderna; SSRI och KBT alltså är likvärdiga och man kan välja den man själv föredrar, med förbehåll att terapi inte innebär någon risk för biverkningar.
Tillägg: detta gäller på kort sikt. På längre sikt är det så att terapi är mer hållbart, då man lär sig ett nytt beteende och tar iut med det som inte fungerar, vilket då ger en varaktig förändring.