Om sommaren är det riktigt mysigt med en nybakad sommarkaka och nybryggt kaffe på bryggan. Idag var det jag sim stod för bakningen - äppelkaka med mycket kanel och kardemumma. Knäckig i kanterna och goig i mitten.
Kaka
- 250 g smör eller margarin
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker4 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver1 msk kardemumma
- 4 medelstora äpplen
- 1 msk kanel
- 1 msk strösocker
CloseBra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj en rund form med matfett.
- Smält matfettet och låt det svalna.
- Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Tillsätt kardemumma. Häll smeten i formen.
- Skär äpplena i tunna klyftor. Vänd dem i socker och kanel. Stick ner dem tätt i smeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
- Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.