torsdag 31 juli 2014

Äppelkaka



Om sommaren är det riktigt mysigt med en nybakad sommarkaka och nybryggt kaffe på bryggan. Idag var det jag sim stod för bakningen - äppelkaka med mycket kanel och kardemumma. Knäckig i kanterna och goig i mitten. 

    Kaka

    • 250 g smör eller margarin
    • 3 dl strösocker
    • 2 tsk vaniljsocker4 ägg
    • 5 dl vetemjöl
    • tsk bakpulver1 msk kardemumma 
    • 4 medelstora äpplen
    • 1 msk kanel
    • 1 msk strösocker

    Så här

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Smörj en rund form med matfett.
    3. Smält matfettet och låt det svalna.
    4. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Tillsätt kardemumma. Häll smeten i formen.
    5. Skär äpplena i tunna klyftor. Vänd dem i socker och kanel. Stick ner dem tätt i smeten. 
    6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
    7. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.